TEN VOLLE AANWEZIG ZIJN IN HET NU

Vandaag maakt u zich op voor een prachtig menselijk avontuur: de ontmoeting met uzelf! U denkt misschien dat alles zal draaien rond relaxatie en een gevoel van welbehagen, maar dat is pas het begin...

Neem de tijd om dit parcours te beleven, op uw eigen tempo. U krijgt meer voeling met uw lichaam, uw existentiële 'verpakking' en leert daaruit troost, rust en kracht putten. U zal uzelf ontdekken in alle signalen die uw lichaam uitstuurt: uw gewaarwordingen en uw emoties. Geleidelijk aan zal u zich meer aanwezig en bewuster voelen, gewoon door u open te stellen voor wie u echt bent.

De technieken zijn bedoeld om een betere relatie met onszelf uit te bouwen. Om vrede te hebben in en met onszelf. Om aanwezig te zijn in het nu, bewust van onze kracht en onze zwakheid. En om die met welwillendheid jegens onszelf te aanvaarden. Door onze behoeften en onze beperkingen te aanvaarden, vermijden we heel wat spanningen en kunnen we nieuwe mogelijkheden aanboren. Op die manier moeten we in staat zijn constructieve relaties uit te bouwen met respect voor de rijkdom die ontstaat uit de eigenheid van ieder individu.

De eerste techniek zal ons helpen ons bewust te worden van ons lichaam in het nu.

Laten we het even over het begrip “stress” hebben …

Wat is stress?

Stress is een reactie van het lichaam op reële of denkbeeldige (of een combinatie van beide) gebeurtenissen. Op sommige momenten is stress nuttig. Wanneer die echter te lang aanhoudt, zijn de gevolgen nefast. Onze gemoedsgesteldheid speelt een belangrijke rol in het onnodig verlengen van stress, wanneer we te veel piekeren en negatieve gedachten koesteren. Aanhoudende stress kan leiden tot pijnlijke spierspanning, slaapstoornissen, angstaanvallen, hyperventilatie, hartkloppingen en andere psychosomatische klachten.

Op zich kunnen onze gedachten ervoor zorgen dat we stress niet van ons kunnen afschudden. Het typische aan mensen is dat ze zich voortdurend verliezen in gedachten die hen verhinderen ten volle in het nu aanwezig te zijn. Vaak katapulteren die gedachten hen mentaal naar de toekomst, waar verplichtingen en onzekerheden over de toekomst een bron van onrust kunnen vormen. Mensen die daarentegen in het verleden blijven hangen, verliezen zich eerder in wroeging en spijt.

De ononderbroken stroom van gedachten in ons hoofd zet ons onder spanning en put ons uit. Oosterse wijzen spreken in dat verband over 'het wilde beest' of 'de gekke aap', die in ons huist. Dergelijke gedachten kunnen zich ook uiten in een negatief zelfoordeel en zelfkritiek.

De voorgestelde meditatietechnieken laten u lichamelijk en mentaal recupereren, als tegengewicht tegen stress. Zo kan u afstand nemen van het 'wilde beest' dat in u sluimert en bent u niet langer de speelbal van uw eigen gedachten. U leert:

  • het lichamelijke een plaats te geven en ten volle aanwezig te zijn in het nu;
  • niet te denken, uw lichaam enkel hier en nu te ervaren.

Kortom, u leert minder nadenken en meer in het nu aanwezig te ZIJN. Dankzij ons lichaam, voelen we dat we leven.

Lees, alvorens te beginnen, de samenvatting van de praktische richtlijnen. Zo bereidt u zich voor om in de ervaring mee te gaan.