Bewustwording van je plaats in de omgeving

Na zes weken van dagelijkse trainingen, is ons zelfbewustzijn al behoorlijk gegroeid. We blijven trainen om via ons lichaamsbewustzijn ten volle in het moment te leven, terwijl we ons nu ook bewust worden van onze aanwezigheid in de omgeving. We gaan ons openstellen voor de buitenwereld zonder ons innerlijk goed gevoel op te geven.

Onze plaats in de omgeving

In het kader van deze techniek zijn er enerzijds de basisoefeningen die ons leren 'thuiskomen bij onszelf'. Anderzijds vormen we ons een beeld van de omgeving waarin we ons bevinden. Nadat we de ogen sloten, doen we die nu lichtjes weer open om in contact te komen met die buitenwereld en die te bekijken alsof we die voor het eerst zien. Intussen blijven we in contact met onszelf en met onze gewaarwordingen.

Daarna sluiten we opnieuw de ogen terwijl we de visuele herinnering aan wat we observeerden koesteren. We blijven aandachtig voor de geluiden, geuren en kleuren om ons heen. We concentreren ons op ons lichaam en onze ademhaling en worden ons zo bewust van onszelf in de buitenwereld.

We gaan nu mentaal van gezichtspunt veranderen. We stellen ons de omgeving voor waarin we ons bevinden, alsof we die van buitenaf observeren. We stellen ons voor dat we de plaats innemen van een vogel die rustig op een tak zit in een boom vlakbij. Zo richten we onze blik op onszelf. Dat is precies het bewustzijn van onze aanwezigheid, gezien van buitenaf.

Lees, alvorens te beginnen, de samenvatting van de praktische richtlijnen. Zo bereidt u zich voor om in de ervaring mee te gaan.