Cliquez ici pour la version francophone
banner BE BM
APRIL 2016
►  Inhoud


►  Naar school/Naar het werk zonder auto 2016

Verschillende jaren reeds nodigen we u uit om deel te nemen aan de actie “Naar het werk zonder auto”. Deze vindt plaats van vrijdag 16 tot vrijdag 23 september in het kader van de Week van de Mobiliteit. De ideale gelegenheid voor uw bedrijf om duurzame mobiliteit te promoten door uw automobilisten aan te sporen een meer duurzame verplaatsingswijze te testen en om al diegene die dit al dagelijks doen in de bloemetjes te zetten.

Meer concreet zullen gedurende deze week de MIVB, de NMBS, De Lijn, TEC Waals-Brabant en Villo! aan de geselecteerde bedrijven gratis verplaatsingen voor een deel van het personeel aanbieden terwijl Ateliers de la rue Voot, Cyclo, Pro Velo, Bike to Work en Taxistop andere sensibiliseringsmiddelen zullen aanreiken. Van onze kant, bieden wij jullie communicatiemateriaal aan om deze actie te laten slagen.

Geïnteresseerd? Raadpleeg de informatieve folder voor meer details over de selectie en de actie en vul dit online formulier in tegen 25 april om 12u ten laatste.

Meer informatie: Contacteer Sofie De Laender (NL – 02.204.18.48 - sdelaender@gob.brussels), Noémi Halen (FR - 02.204.16.68 – nhalen@gob.brussels) of Christine Heine (FR – 02.204.19.23 – chheine@gob.brussels)

►   Bike experience: in een nieuw kleedje

Wil je graag vlot leren fietsen in het Brussels verkeer? Kan je al fietsen? Word Biker!

Fiets je elke dag? Help dan een beginner in het zadel en doe mee als Coach!

Bike Experience is een sensibilisatiecampagne waarbij ervaren fietsers beginnende fietsers begeleiden op één van hun dagelijkse verplaatsingen. Vanaf dit jaar zit Bike Experience in een nieuw kleedje!

Schrijf je in, vanaf 2 mei, op het online ontmoetingsplatform (www.bikeexperience.brussels). Volg een flexibele vorming op maat en kies zelf je Biker/Coach. We bieden een persoonlijke begeleiding, geheel gratis bovendien!

Afspraak op 19 mei voor de lancering van onze campagne. Meer informatie op (www.bikeexperience.brussels). (vanaf 2 mei)

Bike Experience wordt gecoördineerd door Pro Velo en Brussel Mobiliteit, met de steun van de Brusselse Minister voor Mobiliteit.

►  Resultaten van de enquête over de tools bedrijfsvervoerplannen

Meer dan een vierde van de mobiliteitscoördinatoren die onder de verplichting van de Bedrijfsvervoerplannen (BVP) vallen, hebben geantwoord op de enquête waarin we hun mening vroegen over de verschillende tools die we ter beschikking stellen.

Deze tools hebben als doel om de mobiliteitscoördinatoren te helpen om de verplichtingen van het BVP na te komen (de enquêtetool, de infofiches, de audits,…), te vormen (via het vormingsaanbod) en te informeren over actuele mobiliteitskwesties (via de enews). Dankzij de enquête hebben we nu een beter beeld van hun noden en de mogelijke verbeteringen.

De enquête toonde onder meer aan dat de verschillende tools nog aan bekendheid missen. We zullen onze communicatiekanalen daarom nog beter inzetten om ze in het daglicht te werpen.

Andere denkpistes richten zich op:

 • het maken van een ‘template’ voor het communiceren van het bedrijfsvervoerplan aan de werknemers;
 • het realiseren van een ‘mobiliteitscoördinator-kit’ waarbij (nieuwe) coördinatoren meteen een overzicht krijgen de belangrijkste data van de verplichting en de tools die ter beschikking staan;
 • het verspreiden van voorbeelden van acties die binnen een bedrijf georganiseerd werden met zoveel mogelijk concrete informatie (budget, tijd, impact,…).
 • We bedanken allen die de tijd nam onze enquête in te vullen. Dankzij jullie kunnen we jullie (nog) beter ondersteunen en begeleiden als mobiliteitscoördinator.

  Het BVP team staat steeds klaar om jullie te helpen en om jullie vragen te beantwoorden. Contacteer ons via (pdebvp@leefmilieu.brussels).

  ►  De laatste S-netwerk weetjes

  De commerciële aanduiding S wordt gebruikt om het voorstedelijke treinaanbod van de NMBS te benoemen. De treinen uit dit aanbod bestrijken een zone van ongeveer 30 km rond Brussel. (Bekijk de kaart)

  Nieuw!

 • Sinds begin deze maand kunnen de nieuwe verbindingen gebruik maken van de Schuman-Josaphat tunnel!
 • Er zijn nieuwe verbindingen die het aanbod versterken, bv. station Bordet = 7 treinen/u in de spits).
 • De stations van de S-zone zijn ook toegangspoorten tot de netwerken van de MIVB, De Lijn en TEC.

  Meer info: Surf naar de website van de NMBS of contacteer het team business van de NMBS via business@b-rail.be