Cliquez ici pour la version francophone
banner BE BM
JANUARI 2016
►  Inhoud


►  THE BIKE PROJECT

!!!Nieuwtje: Bedrijven die al een sterk fietsbeleid hebben mogen ook deelnemen!!!

U bent de mobiliteitscoördinator binnen een Brusselse onderneming met een bedrijfsvervoerplan (BVP) en wenst begeleid te worden om een performant fietsbeleid uit te werken?

Dan is 'The Bike Project' precies wat u zoekt! 2 soorten van begeleiding worden voorgesteld:

 • Voor de bedrijven die pas starten met het uitbouwen van een fietsbeleid (begeleiding start in oktober 2016)
 • Voor de bedrijven die al verder staan met hun fietsbeleid (begeleiding start in maart 2016)
 • Stel u kandidaat. De geselecteerde organisaties genieten gratis van:

 • Een individuele begeleiding door een fietsdeskundige;
 • de terbeschikkingstelling van stadsfietsen, vouwfietsen, elektrische en cargofietsen, met al hun toebehoren;
 • het gebruik van communicatiemateriaal;
 • de organisatie van sensibiliseringsacties en acties om beginnende fietsers wegwijs te maken;
 • advies en diverse voordelen.
 • Kortom, genoeg elementen om u het duwtje in de rug te geven dat u nodig hebt om uw onderneming een groen imago te geven met een sterk fietsbeleid!

  Meer info kan je terugvinden op deze website, waar je je kandidatuur ook kan indienen tot 19 februari 2016.

  ►   Mobility salon 2016: een succes

  Op 19 januari kwamen meer dan 120 personen samen in Brussel voor de derde editie van het Mobility Salon, georganiseerd door Brussel Mobiliteit en Leefmilieu Brussel.

  Mobility Managers uit de publieke en private sector, verenigingen, openbaar vervoeroperatoren… waren allemaal op het appel om ideeën en goede praktijken uit te wisselen op vlak van mobiliteit in bedrijven. De aanwezigen konden een tiental mobiliteitscoördinatoren horen getuigen, maar ook – en vooral – hen concrete vragen stellen over hun ervaring in de verschillende projecten.

  Tussen deze interactieve sessies door konden de deelnemers ook de operatoren en partners ontmoeten om zich te informeren over originele mobiliteitsoplossingen in het Brussels Gewest: fietskoeriers, autodeelplatformen, fietsherstel bij de bedrijven… Er zijn talloze originele oplossingen op vlak van mobiliteit in Brussel! De deelnemers drukten hun wens uit om elkaar gedurende het hele jaar te ontmoeten om tips & tricks te kunnen blijven delen.

  Hartelijk dank aan alle deelnemers voor jullie aanwezigheid en vruchtbare deelname!

  De presentaties kan je hier terug vinden.

  ►  Nationale Applausdag voor Fietsers: Zet je werknemers in de bloemetjes!

  Wie de fiets neemt, mag gerust eens aangemoedigd worden. Daarom zetten de Fietsersbond en GRACQ voor de derde maal een leuke, eenvoudige actie op poten: de Nationale Applausdag voor Fietsers.

  Tijdens de ochtendspits van de eerste lentedag, 21 maart, trakteren we fietsers over heel het land op een hartverwarmend applaus! Met deze actie schenk je aandacht aan een duurzaam lokaal beleid, ook in jouw onderneming.

  HOE WERKT HET?

  Een applausactie opzetten is heel eenvoudig: met weinig mensen of materiaal kan je al een warm applaus geven. De Fietsersbond biedt je tips, drietalig promomateriaal en filmpje om de actie op touw te zetten.

  GETUIGENISSEN

  "We bedankten diegenen die al fietsen, en met de actie trachtten we ook de twijfelaars te benaderen. Dat applaus gaven we samen met onze beide directeurs, een vakbondsman en enkele enthousiaste Bike to Workers. Ambassadeurs zijn echt belangrijk om het fietsen integraal aan te moedigen." Pieter - Bike to Work-Coördinator CM Kortrijk

  "Het was een prachtig moment dat me verrassend veel plezier heeft gedaan!! Ik voel me gesteund door al die andere fietsers die bovendien nog eens de moeite hebben gedaan om daar zo vroeg te staan en anderen aan te moedigen!" - Toon

  INFO & INSCHRIJVEN

  Inschrijven kan tot 14 maart hier.

  ►  Tunnels gesloten? Zet als mobiliteitscoördinator de alternatieven in de kijker!

  De sluiting van de Stefaniatunnel om veiligheidsreden doet heel wat stof opwaaien. Ondervindt uw bedrijf er moeilijkheden door? Als mobiliteitscoördinator kan u daarop inspelen door te communiceren over de alternatieven: verwijs naar uw multimodaal toegangsplan en de informatie over de mobiliteitsmaatregelen die uw bedrijf neemt (link naar uw rubriek “mobiliteit” op uw intranet,…).

  Of maak van de gelegenheid gebruik om uw mobiliteitsbeleid een boost te geven: zet bijvoorbeeld in op telewerken, voer een mobiliteitsbudget in om een alternatief te bieden voor de bedrijfswagen of lanceer een fietsdynamiek door u in te schrijven voor THE BIKE PROJECT .

  De actualiteitsinformatie over de tunnels vindt u op de website van Brussel Mobiliteit.

  Neem een kijkje op de website van Leefmilieu Brussel voor meer informatie over de mobiliteitsmaatregelen die u binnen uw bedrijf kan invoeren.

  ►  Lancering van het S-netwerk en 2 nieuwe stations van de NMBS

  Om het voorstadsnet in en rond Brussel beter zichtbaar en herkenbaar te maken, lanceerde de NMBS eind 2015 het S-aanbod, met een eigen logo. De L-treinen die deel uitmaakten van het voorstedelijke aanbod, worden voortaan aangeduid als S-treinen.

  Tegelijkertijd werden twee extra stopplaatsen in gebruik genomen:

 • Thurn & Taxis (aan het metrostation Pannenhuis in Laken);
 • Mouterij (aan de Kroonlaan in Elsene)
 • Informeer je werknemers over deze nieuwe treinhalten en pas, indien nodig, je toegangsplan aan.

  Meer info kan je op de website van de NMBS vinden.