Cliquez ici pour la version francophone
banner BE BM
JULI 2017
►  Inhoud


►  Week van de mobiliteit 2017

Van 16 tot 22 september komt de mobiliteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op de eerste plaats. Ook uw bedrijf kan duurzame mobiliteit promoten met de hulp van Brussel Mobiliteit dat allerhande communicatiemateriaal ter beschikking stelt in het kader van de actie “Naar het werk zonder auto”. Affiches, fluo hesjes en ander klein materiaal kan u verkrijgen.

Om materiaal te bestellen kunt u dit online formulier invullen. Gelieve bij het plaatsen van uw bestellingrekening te houden met de reële vraag binnen uw bedrijf. Het materiaal zal vanaf midden augustus ter beschikking zijn en wordt u geleverd door een fietskoerier.

U kunt materiaal bestellen tot en met 22 augustus.

Daarnaast kunt u ook beroep doen op gratis Villo!-tickets tijdens de Week van de Mobiliteit. Vul deze conventie in en stuur ze op naar Villo!

Nog wat nood aan inspiratie? Volgende acties zijn mogelijk tijdens de Week van de Mobiliteit:

 • De werknemers die niet (alleen) met de wagen komen, belonen (bv. ontbijt aanbieden);
 • Directie het goede voorbeeld laten geven;
 • Werknemers die al te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of al carpoolend naar het werk komen laten getuigen (bv. op het intranet, via een brochure);
 • De parking sluiten (geheel of gedeeltelijk, gedurende één of meerdere dagen; en er eventueel een activiteit laten plaatsvinden);
 • Nieuwe infrastructuur inhuldigen (douches, dienstfietsen, fietsparking…);
 • Fiets- en wandeltochten in de buurt van jullie bedrijf;
 • Fietshersteller en/of fietsgravage laten komen naar jullie bedrijf;
 • Carwash voor carpoolers;
 • Competitie tussen verschillende afdelingen/verdiepingen/vestigingen voor meest duurzame kilometers/minste CO2 uitstoot/

Veel succes!

►  Veilige fietsparkings voor Brussel

U wil het gebruik van de fietsstallingen van uw bedrijfsparking optimaliseren en meehelpen aan een betere mobiliteit in Brussel?

CyCLO vzw is in het kader van haar CycloParking project op zoek naar partners voor twee proefprojecten rond het delen van beveiligde fietsparkeerplaatsen.

Concreet zoeken we bedrijven die bereid zijn veilige fietsparkings te verhuren aan buurtbewoners, bij voorkeur regelmatige fietsers, die zelf geen plaats hebben om hun fiets veilig te parkeren.

Het partnerbedrijf kan op basis van het gebruik van haar fietsparking bepalen hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn voor andere fietsers.

Daarnaast wil CycloParking het aantal beveiligde parkeerplaatsen voor fietsen op het grondgebied van de regio vergroten en een platform ontwikkelen voor het beheer ervan.

Dit platform (cycloparking.org) heeft voorlopig verschillende functies: de beschikbare parkeerplaatsen (publiek en privaat) en fietsers samenbrengen op één website, inschrijvingsprocedures vereenvoudigen, de behoefte aan beveiligde parkeerplaatsen meten, en het beheren van abonnementen en wachtlijsten.

CycloParking wordt gefinancierd door een co-financiering door de Europese Unie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO 2014-2020).

Voor meer informatie of om partner te worden bekijk de website of stuur een mailtje naar marie@cyclo.org

►  MaestroMobile: serious gaming

MaestroMobile is een nieuw serious game dat de vorm aanneemt van een mobiliteitschallenge en door ervaringen op het terrein een gedragsverandering beoogt. De eerste editie van MaestroMobile City vond plaats in Brussel in september 2016.

Na het succes van de eerste editie komt MaestroMobile op 21 en 22 september 2017 terug naar Brussel ter gelegenheid van de Week van de Mobiliteit.

Interesse? Download het inschrijvingsdossier hier!

►  Sleep een Bike Brussels Award in de wacht!

Je onderneming of overheidsdienst staat aan de wieg van een ambitieus en innoverend fietsproject?

In het kader van het Bike Brussels-salon, dat van 15 tot 18 september 2017 in Tour & Taxis plaatsvindt, beloont Pro Velo fietsvriendelijke initiatieven. Hiervoor zetten we ook fietsvriendelijke bedrijven en overheidsdiensten in de bloemetjes. Winnaars ontvangen niet alleen een Bike Brussels Award en de nodige zichtbaarheid op het Bike Brussels-salon, maar krijgen ook een filmpje cadeau, dat Bike Brussels over jullie project komt draaien!

Stel jullie project kandidaat vóór 20 augustus 2017 via deze pagina, en door ons enkele foto’s te bezorgen via bikebrusselsawards@gmail.com .

►  MOBILITY MANAGEMENT TRAINING

De opleiding "Mobility Manager" is een zeer praktische opleiding die realistische en positieve oplossingen biedt ter bevordering van een duurzame mobiliteit binnen uw bedrijf. De sprekers zijn experts in het mobiliteitsbeheer en geven het woord aan belanghebbenden uit de openbare, de particuliere en de non-profit sector.

Nog niet deelgenomen, schrijf je dan snel in!

Het programma wordt verspreid over 6 opleidingsdagen:

 • Dag 1: De sleutel tot een succesvol vervoerplan
 • Dag 2: Projectbeheer - Voorafgaande analyse van uw mobiliteitsplan
 • Dag 3: De verschillende maatregelen: de « actieve modi », het openbaar vervoer, de New Ways of Working
 • Dag 4: De verschillende maatregelen: de auto anders
 • Dag 5: Communicatie en sensibilisatie - Intermodaal bezoek
 • Dag 6: In de praktijk : « Aan het werk! »

NL opleiding: 9/02, 23/02, 9/03, 23/03, 20/04 en 25/05/2018. FR opleiding: 20/10, 10/11, 24/11, 8/12, 22/12/2017 en 19/01/2018.

Waar: Brussel Mobiliteit CCN (Noordstation): Vooruitgangsstraat 80, 1030 Brussel

Prijs: 250 EUR voor bedrijven met meer dan 200 werknemers en 125 EUR voor kleinere bedrijven, openbare instellingen, gemeenten en vzw's.

Inschrijving: Inschrijvingen gebeuren online via volgend inschrijvingsformulier. Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 personen.

Meer info: Traject Mobility Management of mail of 09 312 34 33 .

Bekijk hier het volledige programma.