Cliquez ici pour la version francophone
banner BE BM
JUNI 2015
►  Inhoud


►  Mobility Management Training, schrijf u in!

Economische concurrentie, het welzijn van uw personeel alsook de uitdagingen op vlak van leefmilieu verplichten bedrijven een innovatief beheer van de verplaatsingen van hun werknemers en bezoekers te ontwikkelen. De mobiliteitsmanager biedt hulp binnen het bedrijf voor het uitwerken van een echte strategie rond mobiliteit en verzekert een goede opvolging en evaluatie ervan.

Om deze uitdagingen ten volle aan te kunnen gaan, biedt het Gewest een opleiding «Mobility Manager» aan. Dit is een zeer praktische opleiding die realistische en positieve oplossingen biedt ter bevordering van een duurzame mobiliteit binnen uw bedrijf. De sprekers zijn experts in het mobiliteitsbeheer.

Het programma wordt verspreid over 6 opleidingsdagen:

  • Dag 1: De sleutel tot een succesvol vervoerplan
  • Dag 2: Projectbeheer - Voorafgaande analyse van uw mobiliteitsplan
  • Dag 3: De verschillende maatregelen: de « actieve modi », het openbaar vervoer, de New Ways of Working
  • Dag 4: De verschillende maatregelen: de auto anders
  • Dag 5: Communicatie en sensibilisatie - Intermodaal bezoek
  • Dag 6: In de praktijk : « Aan het werk! »

Doelpubliek: de verantwoordelijken voor het opstellen van een bedrijfsvervoerplan: Mobility Manager, Fleet Manager, Facility Manager, CSR-Manager, HR-Manager, Compensation & Benefits Manager, Preventie- en veiligheidsadviseur

Wanneer: 6 vrijdagen van 9u tot 17u

NL opleiding: 9/10,23/10,13/11,27/11,11/12,-2015 en 8/1/2016

FR opleiding: 26/02, 11/03, 25/03, 15/04, 29/04, 27/05 -2016

Waar: Brussel Mobiliteit CCN (Noordstation): Vooruitgangsstraat 80, 1030 Brussel

Prijs: 250 EUR voor bedrijven met meer dan 200 werknemers en 125 EUR voor kleinere bedrijven, openbare instellingen, gemeenten en vzw's

Inschrijving: Inschrijvingen gebeuren online via volgend inschrijvingsformulier. Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 personen.

Meer info: Traject Mobility Management : mail of 09/242.32.80

►  Stad Brussel krijgt een nieuw circulatieplan

Op 29 juni 2015 verdubbelt de oppervlakte van de voetgangerszone in de vijfhoek en wordt o.a. een groot deel van de Anspachlaan verkeersvrij. Automobilisten zullen daardoor hun rijgewoonten moeten aanpassen, maar daar tegenover biedt het nieuwe circulatieplan een uitgebreide voetgangerszone, meer fietspaden, aangepast openbaar vervoer en minder transitverkeer. Het nieuwe circulatieplan van de Stad Brussel wordt gedurende 8 maanden getest en gemonitord. Daarna pas wordt gestart met de definitieve heraanleg.

Informeer je werknemers over de veranderingen en actualiseer je multimodaal toegangsplan indien nodig: een aantal buslijnen naar het centrum worden immers aangepast. U kan ook uw opmerkingen doorgeven aan de Stad.

Alle info kan je hier terug vinden.

Contact: Stad Brussel - Stuur mail of bel op 0800 85 585

►  The bike Project : de verkozen gelukkigen !

Voor het tweede jaar op rij, wordt de actie "The Bike Project" gelanceerd in het Brussel Gewest. Deze actie is bedoeld om het fietsgebruik te bevorderen in organisaties onderworpen aan de verplichting van de bedrijfsvervoerplannen.

In 2014 telden we 12 deelnemende bedrijven. Dit jaar werden 9 kandidaturen weerhouden: Kone, de Senaat, Hotel Le Plaza, Hotel Amigo, The Bank of new York Mellon, FAVV, Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, FOD Economie en Decathlon. Proficiat!

Elk bedrijf kan genieten van een persoonlijke ondersteuning door experten gedurende 8 maanden, gefinancierd door Leefmilieu Brussel. Met het opstarten van een echte fietsdynamiek binnen het bedrijf als doel.

Om de bedrijven te helpen, stelt "The Bike Project" een fietsvloot met elektrische, vouw-, klassieke en cargofietsen ter beschikking van de werknemers en biedt hen opleidingen ‘fietsen in de stad’ en fietsroutes op maat aan. Gedurende twee weken kunnen de werknemers zo de fiets testen. Het project is ook bedoeld om de bezoekers op de fiets te krijgen door, onder meer, een goede fietsenstalling te voorzien die veilig, gebruiksvriendelijk en duidelijk bewegwijzerd is.

Dankzij de vorige editie van "The Bike Project", werden onder andere volgende acties op poten gezet: verbetering van de fietsenstalling, invoeren van een fietsvergoeding, oprichting van een groep 'fietsambassadeurs', de organisatie van een fietsersontbijt of infostand, groepsaankoop van fietsen en niet te vergeten: het testen van de verschillende soorten fietsen.

Alle info kan je hier terug vinden.

►  Week van Vervoering - Communicatiemateriaal « Naar het werk zonder auto »

Van 16 tot 22 september komt de mobiliteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op de eerste plaats. Ook uw bedrijf kan duurzame mobiliteit promoten met de hulp van Brussel Mobiliteit dat allerhande communicatiemateriaal ter beschikking stelt in het kader van de actie "Naar het werk zonder auto".

Affiches, fluo hesjes en ander klein materiaal staan ter uwer beschikking.

Om materiaal te bestellen kunt u dit online formulier invullen. Gelieve bij het plaatsen van uw bestelling rekening te houden met de reële vraag binnen uw bedrijf. Het materiaal zal vanaf midden augustus ter beschikking zijn en wordt u geleverd per fietskoerier.

U kunt materiaal bestellen tot en met 20 augustus.

►  Inspiratie nodig voor uw week « Naar het werk zonder auto » ?

Werk op een positieve manier: aarzel niet om uw medewerkers die een duurzame mobiliteit uittesten in de bloemetjes te zetten. Organiseer bv. een ontbijt voor iedereen die op een andere manier dan met de wagen naar het werk kwam. Met een klein budget kan u al snel een reparatiekit aanbieden aan de fietsers of bonnen voor boeken, kranten of aankoop van online muziek of andere goodies voor gebruikers van het openbaar vervoer.

Wees ludiek: wedstrijden met betrekking tot de Week van Vervoering zijn een ideale manier om rond het thema te werken en om het debat op te wekkenzonder al te veel middelen te moeten besteden.

Profiteer van deze actie om de banden tussen uw medewerkers aan te halen: organiseer wandel- en fietstochten in de buurt van uw bedrijf en maak er een leuk moment van zowel op vlak van mobiliteit als op vlak van teambuilding.

Toon rolmodellen: aarzel niet om medewerkers die reeds op dagelijkse basis te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het werk komen aan te sporen om hun ervaring met collega's te delen. Probeer ook de directie te betrekken bij uw acties!

1
©Citidev 2014
2
©ULB 2013
3
©OCMW Brussel 2013