Cliquez ici pour la version francophone
banner BE BM
JUNI 2016
►  Inhoud


►  ROADSHOW: 7 juni

Bent u nieuwsgierig naar elektrische voertuigen (fietsen, wagens, utilitaire voertuigen…) en zou u deze graag eens uitproberen vooraleer ze op te nemen in uw wagenpark?

Op dinsdag 7 juni organiseert Leefmilieu Brussel (12u-16u) op de esplanade van Thurn&Taxis (voor het gebouw van Leefmilieu Brussel) een EV Roadshow, waarbij u kunt kennismaken met de elektrische voertuigtechnologie. Er zullen verschillende modellen van elektrische 1-, 2-, en 3-wielers (Twike, E-Flow, Flywheels, Stromer, Ahooga, Eccity, Glan-o, Electric Valley…) en elektrische wagens en utilitaire voertuigen (Nissan, Tesla, Renault, KIA, Packo en Addax Motors) kunnen uitgetest worden, alsook hun laadinfrastructuur (Ecotap, BlueCorner). U kan bovendien met al uw vragen terecht bij de standhouders van de verschillende voertuigmerken die aanwezig zullen zijn.

Meer informatie

►  Carsharing in opmars

De plaats van de auto evolueert steeds meer. Autodelen wordt steeds populairder, ook in Brussel. Zo werd Ubeeqo onlangs de 3de officieel erkende aanbieder van autodelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (na Cambio en Zen Car), en kondigde Cambio aan dat er, in 2016, 60 standplaatsen bijkomen.

Daarnaast biedt Cambio nu niet enkel meer dieselwagens aan, maar ook (minder vervuilende) benzinewagens.

Voor 100% elektrisch autodelen, kan u dan weer bij Zen Car terecht, dat het aantal nieuwe toegankelijke laadpalen sterk uitbreidde door samen te werken met het netwerk van laadpalen van Bleu Corner.

WAAROM KIEZEN VOOR AUTODELEN?

Door te kiezen voor autodelen, optimaliseer je de wagenvloot van uw bedrijf. In tegenstelling tot een traditionele wagen hebben meerdere bestuurders toegang tot één enkele wagen zonder organisatorische of beheerproblemen. Autodelen gaat moeiteloos hand in hand met de verschillende mogelijkheden op vlak van duurzame mobiliteit zoals de fiets en het openbaar vervoer.

►  Tractebel : Markering voor de fietsers op hun privé weg.

"De toegangsweg van ons gebouw te Brussel is vrij lang (300m) en wordt gebruikt door wagens, voor leveringen en ook door de fietsers. Om de fietsers extra aandacht te geven, werd een markering op de weg getekend vanaf de ingang tot aan de fietsenstalling, aan de achterkant van het gebouw. Een afwisselend patroon van sergeantstrepen en fietslogo’s werd aangebracht conform zoals beschreven in het fietsvademecum van het Brussels Gewest.

Het markeringsplan werd opgesteld door de Mobiliteitscel van het « Sustainable cities & transport – departement”, zij staan in voor alle mobiliteitsprojecten.

De werken werden tijdens het weekend uitgevoerd. Een droge weg en een temperatuur boven de 15 graden is wel vereist. We maakten onmiddellijk gebruik van deze opportuniteit om ook de zebrapaden een nieuw likje verf te geven.

Veiligheid is niet de enige doelstelling. Met de markering tonen we ook dat de fiets een ‘waardig transportmiddel’ is om naar het werk te komen". (Amelie Cardyn, Tractebel)

►  MaestroMobile: een levensecht spel voor een vlottere mobiliteit in Brussel!

MaestroMobile* is een mobiliteitschallenge die ter gelegenheid van de Week van de Mobiliteit 2016 in voorpremière in Brussel zal worden gelanceerd, in partnerschap met Brussel Mobiliteit en met de steun van Pascal Smet, Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Deze editie van deze levensechte "teambuilding" zal uitsluitend voor de bedrijven voorbehouden zijn.

De aanpak is eenvoudig: op een dag tijd moeten een honderdtal teams van 4 deelnemers, uitgerust met een tablet met internetverbinding, 10 bestemmingen in de hoofdstad bereiken. Zij moeten dit doen met gebruik van een maximaal aantal vervoermiddelen, met een beperkt budget en met als doel een minimale milieu-impact! Deze smart mobility challenge zal de troeven benutten van “serious gaming”: dit nieuwe communicatiemiddel versterkt de ervaring en daarmee ook de memorisatie van de boodschap die naar de doelgroep wordt uitgedragen. Door zijn emotionele betrokkenheid wordt de deelnemer actor van de boodschap waardoor hij op zijn beurt de rol aanneemt van ambassadeur.

Met MaestroMobile wordt de mogelijkheid geboden om alle vervoermiddelen op een ludieke wijze uit te proberen. Een gelegenheid voor de bedrijven om in termen van verplaatsingen van hun werknemers een verbeterproces in te zetten en tegelijkertijd werken in teamverband te bevorderen."

Meer informatie en inschrijvingen: www.maestromobile.eu

►  BIKE TO WORK: fietsactieplan

Bike to Work ontwikkelde een Fiets-actieplan. Dat is een praktische handleiding met tips en handvatten voor werkgevers, mobiliteitscoördinatoren en HR-managers om draagvlak te creëren en effectief meer medewerkers te motiveren en stimuleren om voor hun woon-werkverkeer op de fiets te stappen.

Elke dag 30 minuten fysieke activiteit!

Een internationale richtlijn uit 2005 stelt dat elke dag minimaal 30 minuten fysieke activiteit van een matige intensiteit beoefenen voldoende is om een gezondheidseffect te bekomen.

Stimuleer ook jouw werknemers. De praktische handleiding voor een succesvol Fiets-actieplan is gratis te downloaden op de website van Bike to Work.