Cliquez ici pour la version francophone
banner BE BM
NOVEMBER 2020
►  Inhoud


►  The Bike Project : dien uw kandidatuur nu !

U bent de mobiliteitscoördinator binnen een Brusselse onderneming met een bedrijfsvervoerplan (BVP)?
U wenst een sterk fietsbeleid uit te werken?

Dan is The Bike Project precies wat u zoekt!

De geselecteerde organisaties voor de 2021-editie van The Bike Project genieten gratis van:
  • 8 maanden individuele begeleiding door een expert;
  • stadsfietsen, vouwfietsen, elektrische en cargofietsen, met al hun toebehoren voor het personeel gedurende 2 weken;
  • het gebruik van communicatiemateriaal;
  • de organisatie van thematische fietstochten en sensibiliseringsacties om beginnende fietsers wegwijs te maken;
  • advies en diverse voordelen.

Kortom, genoeg elementen die u een duwtje in de rug kunnen geven om van uw onderneming een fiets-dynamische organisatie te maken!
De begeleiding van uw organisatie is gratis

U kan meer informatie in tekst en afbeeldingen vinden op thebikeproject.brussels

Dien uw gemotiveerde kandidatuur online ten laatste op 2 december in. Misschien bent u wel bij de geselecteerde organisaties!
►  Cairgo Bike - Call to interest!

Gemotiveerd om (een deel van) uw professionele activiteiten uit te voeren met cargofietsen?

Urbike, expert in de cyclo logistiek, is op zoek naar 35 professionele kandidaten om deel te nemen aan de eerste promotie van deelnemers aan het CAIRGO BIKE FOR PROS programma dat in 2021 zal plaatsvinden. Het programma heeft als doel om het gebruik van cargofietsen voor de Brusselse professionals te promoten door hen een volledige ondersteuning te bieden, aangepast aan hun behoeften... en dat volledig gratis!

Voor wie? Het programma staat open voor alle Brusselse beroepsbeoefenaars (d.w.z. zelfstandigen, micro-ondernemingen, kmo's, grote ondernemingen, gemeentes, overheidsorganisaties, ...).

Wanneer? Verschillende cycli van 2 tot 6 weken tussen april en december 2021

Wat? Advies voor de aankoop van cargofietsen en materiaal aangepast aan specifieke activiteiten en diensten, materiaaltesten, theoretische en praktische opleiding met cargofietsen en over cyclo logistiek, coaching op het terrein, ...

CAIRGO BIKE for Brussels ontving EUR 4.7 miljoen aan Europese financiering om een ecosysteem te creëren dat een modale verschuiving van bestelwagens (en gezinswagens) naar cargofietsen mogelijk maakt. Door mensen aan te moedigen om cargofietsen te gebruiken voor het vervoer van goederen en personen, hoopt het project de luchtkwaliteit te verbeteren en de congestie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) te verminderen.

Interesse om deel te nemen? Vul dit formulier in en wij nemen contact met u op voor de volgende stappen!

►  Volgende Mobiliteit webinars en begeleiding

Sinds het begin van de lockdown hebben verschillende mobility managers te kennen gegeven dat ze met elkaar en met de openbare besturen in contact willen blijven en dat ze verder willen van gedachten wisselen over de Brusselse mobiliteit, ondanks de beperkte mogelijkheden voor de organisatie van events.

Daarom organiseren Brussel Mobiliteit en Leefmilieu Brussel sinds juni samen met Traject regelmatig webinars over diverse thema's, die onder de loep genomen worden vanuit het oogpunt van de Brusselse pandemiecontext: nieuwe fietsinfrastructuur, Week van de Mobiliteit, evolutie van het gebruik van het openbaar vervoer, beheer van de parkeerterreinen op basis van het aantal werknemers dat naar kantoor komt werken, ...

De sprekers, met verschillende achtergronden, delen hun ervaringen en beantwoorden de vragen, waarbij ze nieuwe perspectieven openen voor bedrijven die hun mobiliteit willen heruitvinden om beter tegemoet te komen aan de huidige behoeften van hun medewerkers.

Momenteel staat er nog een laatste webinar gepland in december, maar gezien het succes van dit initiatief denken we erover om het concept op langere termijn te behouden.
Hou zeker je mailbox in de gaten, want de uitnodiging wordt binnenkort vanaf dit emailadres verstuurd!

Indien je vragen hebt over de inhoud van de webinars of wil je meer vat krijgen op de mobiliteit binnen je bedrijf? Aarzel dan niet om het team Modal shift van Leefmilieu Brussel te contacteren via pdebvp@leefmilieu.brussels!

Wij blijven beschikbaar voor alle vragen en kunnen afhankelijk van de heersende maatregelen omtrent COVID ter plaatse dan wel virtueel samenzitten om je te helpen.


Via onderstaande links kan je de webinars herbekijken:

►  De Brusselse overheden zetten de toon !

Het laatste evaluatierapport van de Brusselse overheidsvloten toont aan dat deze vloten mooie prestaties neerzetten.

De Ecoscore van de nieuwe lichte voertuigen gaat naar een gemiddelde van 77 (tegenover 68 voor het hele Gewest) en maar liefst 39% van de nieuwe personenwagens en 34% van de nieuwe MPV's (voertuigen voor dubbel gebruik) zijn volledig elektrisch.
Een jaar geleden lagen deze aandelen nog op respectievelijk 30 en 15%. Van de ingeschreven Brusselse batterij elektrische voertuigen behoort maar liefst 10% tot de Brusselse overheden!

De overheden trekken duidelijk de kaart van de 'zero-emissie' voertuigen en zetten de toon voor een vergroening van het Brusselse wagenpark.

►  Cartografie Bedrijfsvervoerplannen

Zoekt u informatie over het modaal aandeel van BVP-plichtige bedrijven in een bepaalde buurt in Brussel ?

Twijfel dan niet om onze nieuwe tool te raadplegen via het Cartografisch portaal van Leefmilieu Brussel!

In de tool klikt u op het tabblad "Data en zoeken" (zie blauwe pijl) en vervolgens klikt u op "met een veelhoek" om een gebied af te bakenen waarin u de BVP's van de bedrijven wilt raadplegen.

Indien u meer gegevens (uitsluitend niet-persoonlijke) nodig heeft voor een meer diepgaande studie, neem dan contact met ons op via pdebvp@leefmilieu.brussels.