Cliquez ici pour la version francophone
banner BE BM
OKTOBER 2015
►  Inhoud


►  Anticipeer op winterse pollutiepieken - SMOG

Elke winter komen er pollutiepieken voor in Brussel en dat kan gevolgen hebben voor onze gezondheid en ons leefmilieu. Die pollutiepieken doen zich voor bij specifieke weersomstandigheden waarbij de vervuiling, vooroorzaakt door hoofdzakelijk het drukke autoverkeer en de verwarming, blijft hangen in de atmosfeer. In die omstandigheden kan het Gewest maatregelen nemen om de pieken te verminderen.

Naargelang de verontreinigingsgraad gaat het om snelheidsbeperkingen tot nummerplaatrijden en beperkingen voor het vrachtverkeer.

Om de impact van die maatregelen op de werking van uw onderneming te beperken, raden wij u dan ook aan om u hierop voor te bereiden. Beschikken over een actie- en communicatieplan bij een pollutiepiek is trouwens verplicht voor alle instellingen die een "bedrijfsvervoerplan" moeten opstellen.

Door maatregelen te nemen om de verplaatsingen van uw werknemers te beperken bij een pollutiepiek (bijvoorbeeld aanmoedigen van telewerk, verplaatsen van de vrije dag voor deeltijdse werknemers, carpoolen, terugbetalen treintickets, enz.), verzekert u de goede werking van uw onderneming. Tegelijkertijd moet u over een communicatieplan beschikken om onmiddellijk te kunnen reageren als een piek wordt aangekondigd. U moet ook een verantwoordelijke aanduiden voor het noodplan van uw onderneming.

Maak gebruik van de tools voor het opstellen van uw actie- en communicatieplan die beschikbaar zijn op de website: voorbeeldteksten bestemd voor uw werknemers; logo's en folders; inschrijving op alarmberichten via sms/e-mail om u te waarschuwen dat een piek op komst is.

Meer info: Klik hier

►  's Winters op de fiets

Je verplaatst je altijd met de fiets, ook in de winter... ?! De fiets is en blijft het meest geschikte vervoermiddel voor korte verplaatsingen in de stad, ongeacht het weer.

Om je een duwtje in de rug te geven, krijg je als fietser op 29 oktober op verschillende plekken in Brussel een gratis ontbijt aangeboden.

Tijdens dit ontbijt krijg je advies over aangepast fietsgedrag tijdens de winter en krijg je zolang de voorraad strekt een pakket vol accessoires om de winter te lijf te gaan.

Wanneer: Op 29 oktober 2015 tussen 7 en 9 uur

Waar: In één van de fietspunten (stations van Brussel Noord, Centraal, Zuid en Luxemburg), dichtbij de campus van de VUB en ULB of aan de Vlaamsepoort, waar DJ Fietsmanager zorgt voor Congolese rumbavibes om je op te warmen.

Meer info: Klik hier

►  Naar het werk zonder auto 2015

Dit jaar werd voor de 8e keer de actie “Naar het werk zonder auto” georganiseerd tijdens de Week van de Mobiliteit van 16 tot 22 september waarbij de Brusselse bedrijven de uitdaging aangaan om zo weinig mogelijk autosolisten naar Brussel te laten komen.

Maar liefst 130 bedrijven maakten hun werknemers warm voor duurzame mobiliteit. 15 onder hen (CESI, Baloise Insurance, Centre Hospitalier VALIDA, Cliniques universitaires Saint-Luc, Commune d'Evere, Decathlon Belgium, ING, Institut Saint -André d'Ixelles, Mediafin, Nespresso, Nestlé, Partenamut, Boehringer Ingelheim, Sodexo & Stefanini) hadden recht op gratis tickets van de MIVB, NMBS, De Lijn, TEC en Villo! en de diensten van Taxistop, Pro Velo, Cyclo, Voot en Bike to Work, om hun automobilisten aan te sporen die week de auto thuis te laten… en uiteraard de nieuwe goede gewoonte na de Week van de Mobiliteit verder te zetten!

Ontbijten, fotowedstrijden, infostanden, fietstochten en teamchallenges werden massaal georganiseerd. ING maakte een mooie samenvatting van de acties die ze tijdens de volledige Week van de Mobiliteit gevoerd hebben.

Bekijk hier het filmpje.

►  Villo! Business Abonnementen

Villo! voor je werknemers ? Verdeeld over de 19 gemeenten van het Brussels Gewest stelt Villo! 5000 fietsen, goed voor 360 stations, ter beschikking. Al aan gedacht binnen je bedrijf om de intermodaliteit te stimuleren?

Met de Villo! fietsen kan je onbeperkt 7 op 7 dagen en 24u/24u rijden door de stad. De eerste 30 minuten van elk gebruik zijn gratis en bovendien ben je vrij om de fiets terug te brengen in eender welk station.

Met de Business formule betaalt het bedrijf de abonnementskosten. De huurkost (vanaf 30 minuten rijden) wordt betaald door de gebruiker.

Meer info: op de website of contacteer Violette LEGRAND 02/274.11.36 – vlegrand@jcdecaux.com .

►  10/12/2015 Vorming: Parking Management

Het beschikbaar aantal plaatsen is vaak ‘het lastige kind’ in de organisatie van de mobiliteitspolitiek binnen bedrijven. Deze vorming geeft je tips en tricks om je parkingbeheer te optimaliseren en geld te slaan uit je parkeerplaatsen.

Door de juiste maatregelen te kiezen en toe te passen kan u de gebruiksvriendelijkheid van je parking verhogen, het aantal (gehuurde) plaatsen verminderen en/of de daardoor vrij gekomen ruimte anders inrichten die dan aan andere nuttige functie krijgt.

Meer info volgt in de volgende nieuwbrief.

Inschrijven kan wel al door een mail te sturen naar

►  19/01/2016 Mobility Salon

Op 19 januari vindt het 3e Mobility Salon plaats in het Square Meeting Center (bij Brussel Centraal)!

Meer dan 100 deelnemers en 20 standhouders namen vorige edities deel aan dit evenement waarbij uitwisseling van goede voorbeelden centraal staat. Via verschillende workshops komt u in contact met mobiliteitscoödinatoren van Brusselse bedrijven die hun project voorstellen. Daarnaast zijn verschillende mobiliteitsorganisaties actief in het Brussels Gewest aanwezig om hun diensten voor bedrijven voor te stellen.

Afspraak op 19 januari van 9 tot 14u in 'Square'.

Heeft u het afgelopen jaar een nieuw mobiliteitsinitiatief genomen of een geslaagde actie op poten gezet en wil u hierover komen getuigen? Neem dan contact op met Leefmilieu Brussel of Brussel Mobiliteit (de contactgegevens zijn onderaan deze nieuwsbrief terug te vinden). We zijn heel erg benieuwd om jullie initiatieven te ontdekken!

Meer info volgt in de volgende nieuwbrief.