E-news 3: certificateurs publieke gebouwen – december 2016
LEEFMILIEU BRUSSEL BIM - Brussels Instituut voor Milieubeheer

FR / NL

Nieuwigheden in de wetgeving over de EPB-certificering openbaar gebouw

Een nieuw uitvoeringsbesluit van de BWLKE doet op 1 januari 2017 twee wijzigingen in werking treden over de EPB-certificering van openbare gebouwen en een wijziging betreffende de erkenning van de certificateurs:

  • Het begrip "EPB-certificaat openbaar gebouw" heeft een nieuwe definitie gekregen.  De wetgever heeft de draagwijdte van het certificaat verduidelijkt: de energieprestatie heeft betrekking op alle EPB-eenheden die door een overheid in eenzelfde gebouw worden gebruikt.  Dit element is reeds ingepast in de methode voor het opstellen van certificaten die in het protocol wordt beschreven. 
  • Vanaf 1 januari 2017 moet een certificaat worden opgehangen voor alle openbare gebouwen van meer dan 250 m².

Het Brussels Wetboek van Lucht, Klimaat en Energiebeheersing (BWLKE) werd op 2 mei 2013 goedgekeurd. Deze ordonnantie heeft de reglementering over de energieprestatie van gebouwen, die werd ingevoerd door de EPB-ordonnantie van 7 juni 2007, op bepaalde punten aangepast. Het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot wijziging van diverse uitvoeringsbesluiten van de BWLKE-ordonnantie, goedgekeurd op 6 oktober 2016, specificeert:

Artikel 50 van het wijzigingsbesluit van 6 oktober 2016 dat de artikelen van het BWLKE over de EPB-certificering voor openbare gebouwen in werking doet treden heeft 2 gevolgen: 

 1. Onder "EPB-certificaat openbaar gebouw" moet voortaan worden verstaan de begrippen die bepaald zijn in het BWLKE, art. 2.1.1 12° :
" EPB-certificaat openbaar gebouw " : document dat de indicatoren voor de energieprestatie van alle EPB-eenheden die door een overheid worden gebruikt in eenzelfde gebouw, in numerieke, alfabetische en grafische vorm weergeeft, en daarbij rekening houdt met het reële jaarlijkse verbruik;

Deze definitie vervangt dus de definitie van de EPB-ordonnantie die als volgt luidde: Energieprestatiecertificaat voor een openbaar gebouw of EPB-certificaat openbaar gebouw : document dat het resultaat van de berekening of de beoordeling van de algemene energieprestatie van een gebouw definieert, uitgedrukt in één of meer cijfermatige of alfabetische indicatoren, rekening houdend met het reële verbruik van het openbaar gebouw.

2.  De drempel van 250 m² voor het opstellen van een EPB-certificaat openbaar gebouw (en de nieuwe definitie van het certificaat) is voortaan van kracht, overeenkomstig de voorschriften van de EPB-richtlijn 2010/31/EU.  We herinneren eraan dat het BWLKE bepaalt:
BWLKE art. 2.2.14 §2 :
Wanneer de totale oppervlakte van de EPB-eenheden die door overheden worden betrokken in eenzelfde gebouw meer dan 250 m² bestrijkt, wordt het EPB-certificaat openbaar gebouw uitgehangen op een voor het publiek zichtbare plaats.


Met het besluit van 6 oktober wordt dus op een wettelijke manier de overgang gemaakt van een systeem gebaseerd op de EPB-ordonnantie van 2007 naar een systeem gebaseerd op het BWLKE.

Om de overheid de tijd te geven deze regel na te leven, wordt een aanpassingsperiode van 12 maanden toegestaan, rekening houdend met deze wijziging.  Bijgevolg moet een EPB-certificaat openbaar gebouw worden opgehangen uiterlijk 31 december 2017 voor gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² en minder dan 1000 m².

  • De certificateurs wiens erkenning vervalt op 1 januari 2017 moeten geen verlenging meer aanvragen na afloop van de toekenningsperiode van 5 jaar want deze geldigheidslimiet verdwijnt. Er is dus geen tijdslimiet meer voor de geldigheid van de erkenning.

Artikel 33 van het wijzigingsbesluit van 6 oktober 2016 herroept op 1 januari 2017 artikel 5 van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 17 februari 2011 betreffende de erkenning van de certificateurs voor het opstellen van een EPB-certificaat of een EPB-certificaat openbaar gebouw.

Een nieuwe gids voor de "Beheerder"

Er staat een nieuwe versie van de Aansluit- en coderingshandleiding voor de beheerder op de website van Leefmilieu Brussel (klik hier ).

Er werden verduidelijkingen aangebracht over de aard van de gebouwen die moeten worden geregistreerd, de werkinstructies werden verduidelijkt en de illustraties (printscreens) werden vervolledigd en bijgewerkt. 

Ook de links naar de website van Leefmilieu Brussel en de elektronische adressen werden bijgewerkt.

Een nieuw protocol voor de certificateur

Er staat ook een nieuwe versie van het protocol van de EPB-certificering van een openbaar gebouw op de website van Leefmilieu Brussel (klik hier ).

Er werden de volgende aanpassingen aangebracht: correcties in de illustratie van paragraaf "2.3.  Bepaling van het beschermde volume: stappenplan", de links naar de website van Leefmilieu Brussel en de elektronische adressen werden bijgewerkt en enkele schoonheidsfoutjes werden verbeterd.

Wijziging van de gegevens van de certificateur

We willen u er graag aan herinneren dat u Leefmilieu Brussel schriftelijk op de hoogte moet brengen van de wijziging van uw gegevens. Het formulier voor de wijziging van uw gegevens staat op onze website (klik hier ). Dit is verplicht en onontbeerlijk voor de goede uitoefening van het beroep van certificateur.

Nieuwe FAQ

Hoe kan een EPB-certificaat openbaar gebouw worden vernieuwd wanneer het geblokkeerd is (er verschijnt een “hangslotje” naast het certificaat)?

Hoe kan het verbruik van het oude certificaat op het histogram verschijnen na de vernieuwing van het certificaat? 

Hoe wordt een certificaat opgemaakt voor een gebouw dat niet kan worden gevonden via de Certibru-publi applicatie (de IT-tool “een gebouw zoeken” geeft geen resultaten)?  

Wat te doen wanneer het adres van het te certificeren gebouw geblokkeerd is (er verschijnt een “hangslotje” naast het adres)?

Wat te doen wanneer het veld "aangegeven gebruikers" in de tab "identificatie van een te certificeren gebouw" leeg is?

De antwoorden zullen vanaf 17 januari 2017  hier beschikbaar zijn.

 

Het EPB departement wenst U prettige feesten !

 

  Om uw abonnement op deze nieuwsbrief op te zeggen

Leefmilieu Brussel | Gulledelle 100 - 1200 Brussel | 02 / 775 75 75 | www.leefmilieubrussel.be